Uitgifte vouchers of tegoedbonnen, hoe zit het met de btw?

Er worden tijdens deze coronacrisis tal van initiatieven ontwikkeld door ondernemers om het hoofd boven water te houden. Een daarvan is de uitgifte van waardebonnen, tegoedbonnen of vouchers. Hoe zit het dan met de btw?

Omzet naar voren halen
Om bepaalde sectoren te ondersteunen, wordt er opgeroepen om waardebonnen of vouchers te kopen, bijv. om op een later moment uit eten te gaan of (eventueel met korting) een massage te krijgen. Op deze manier proberen ondernemers omzet naar voren te halen en hun liquiditeit enigszins te verbeteren.

Hoe zit het met de btw?
Een veelgestelde vraag is welke gevolgen dit heeft voor de btw. Moet de btw worden afgedragen op het moment dat een voucher wordt verkocht of als deze wordt ingeleverd? Dit is afhankelijk van het soort voucher.

Enkelvoudige vouchers

Vooraf duidelijk waar het om gaat
Op hoofdlijnen zijn er fiscaal namelijk twee soorten vouchers, te weten enkelvoudige en meervoudige. Bij een enkelvoudige voucher staat op het moment van verkoop reeds vast waar de levering of dienst te zijner tijd zal plaatsvinden (in welk land). Daarnaast is al duidelijk wie de leverancier zal zijn en welk btw-tarief er van toepassing is. Denk hierbij aan een tegoedbon voor een massage.
Let op:  Enkelvoudige vouchers zien niet per definitie op eenmalige leveringen of diensten. Zo is de welbekende 10-badenkaart voor het zwembad ook een enkelvoudige voucher.

Btw bij uitgifte verschuldigd
Voor de heffing van de btw geldt dat deze direct bij verkoop van de enkelvoudige voucher is verschuldigd. Het moment waarop de voucher wordt ingewisseld, doet niet ter zake.

Meervoudige vouchers

Meerdere mogelijkheden
Op het moment dat het nog niet geheel duidelijk is waar de levering of de dienst plaats zal vinden, wie de leverancier zal zijn of welk btw-tarief er van toepassing is, is er sprake van een meervoudige voucher. Denk bijv. aan een hotelbon, omdat hierbij nog niet duidelijk is in welk hotel er overnacht gaat worden. Maar ook een tegoedbon voor een luxe diner valt hieronder. Weliswaar is dan wel al bekend bij welk restaurant de klant gaat eten, het toepasselijke btw-tarief is nog onduidelijk. De bon kan namelijk zowel worden gebruikt voor het eten (laag btw-tarief) als alcoholhoudende drankjes (hoog btw-tarief).

Btw verschuldigd bij inlevering
In een dergelijke situatie kan bij de verkoop van de voucher nog niet worden bepaald door wie en hoeveel btw er moet worden afgedragen. Daardoor is de btw-heffing hierbij uitgesteld tot het moment dat de voucher daadwerkelijk wordt ingeleverd. Pas op dat moment moet de leverancier van de dienst of het goed de btw in zijn aangifte opnemen.

Tegoedbonnen

Bij annuleringen
Veel afspraken worden op dit moment geannuleerd. Wat nu als u uw klanten hiervoor een tegoedbon geeft? Hoe pakt dit uit voor de btw?

Zonder bijbetaling
Als de tegoedbon wordt verstrekt zonder dat de klant bij inwisseling hoeft bij te betalen, is er in feite sprake van een voucher. Hiervoor gelden de regels die in dit artikel zijn besproken.

Met bijbetaling
Moet er bij inwisseling wel worden bijbetaald, dan is er in feite sprake van een kortingsbon. De uitgifte hiervan is belast met btw. Op het moment dat de bon bij u wordt ingewisseld, komt de korting in mindering op het factuurbedrag en zodoende op de daarover verschuldigde btw.

Ga na of uw voucher een enkelvoudige of een meervoudige voucher is. Dit verschil is namelijk bepalend voor de btw-heffing. Uiteraard is het mogelijk om op basis van de steunmaatregelen voor de daadwerkelijke afdracht van de btw bij de Belastingdienst drie maanden uitstel van betaling aan te vragen.

verstuur

Bericht

telefoonnummer

email

voor- en achternaam

bedrijfsnaam

hoe heeft u ons gevonden?

Bedankt voor uw bericht!

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met ons op

Contact

015 3333 001
info@bedrijfs-admin.nl
www.bedrijfs-admin.nl

beconnummer: 721359
kvk-nummer: 72883707

vestiging Zoetermeer
bredewater 26
2715 ca zoetermeer

vestiging Den Hoorn
rijksstraatweg 6a
2635 AC den hoorn